11. Fixatie: Wanneer mag dat?

Laten we voor we een antwoord geven op de vraag: wanneer is fixeren toegestaan, eerst kort stilstaan bij wat fixatie precies is. Fixeren kun je omschrijven als een vrijheidsbeperkende maatregel, waarbij je iemand tegen zijn of haar wil op een plaats vasthoudt.

Iedereen mens heeft het recht op zelfbeschikking, de regie over het eigen leven. Dat recht is in ons geval vastgelegd in de Wet Zorg en Dwang. Volgens die wet zijn wij als zorgmedewerkers verplicht om alle moeite te doen om vrijwillige zorg mogelijk te maken.

Wat als dat niet lukt?

Er komt natuurlijk altijd een punt dat het nodig is om in te grijpen als het risico voor de cliënt of andere in de omgeving te groot wordt als je dat niet doet. Zelfs dan zijn er dingen waar we volgens de wet mee bezig moeten zijn:

  1. Wat is de minst ingrijpende maatregel?
  2. Gaat de maatregel het doel behalen? (wat is het doel?)

In de praktijk komt het er op neer dat hier niet een gouden standaard voor is, maar dat het telkens aankomt op de situatie en de keuzes die jij maakt (samen met je team). Helemaal als je bedenkt dat elk mens uniek is: bij de ene mens werkt de ene fixatie beter, bij de andere de andere fixatie.

 

Wat zijn dan de voorwaarden voor fixatie?

Dit betekent voor ons als zorgverleners dat we ons altijd bewust zijn van wat we aan het doen zijn. Dat we ons bekwamen en bekwaam blijven in de technieken die we nodig (kunnen) hebben. Dat we blijven overleggen met elkaar en elkaar helpen. En dat we kwetsbaar zijn, zodat we mee kunnen blijven voelen met de cliënt.

9 van de 10 keer is de behoefte namelijk niet anders dan die bij een kind van drie is: liefde, warmte, veiligheid, dat wil zeggen: nabijheid. We willen de ander laten weten dat we willen helpen en dat we de maatregel nemen als hulpmiddel.

Dus: fixeren mag alleen als er direct gevaar dreigt voor de cliënt, voor jou als zorgverlener of omstanders en als je alle ‘normale’ middelen volledig hebt uitgeput.

 

Opdracht

Opdracht Terugkijken op een fixatie.

Fixatie is een noodoplossing, dan is er al een escalatie aan de gang. Het liefst wil je zo’n escalatie in de toekomst voorkomen. Daarom evalueer je wat er precies gebeurd is.

Haal een recente gebeurtenis terug waarbij fixatie nodig was. Benoem de volgende vragen:

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.