Deel dit bericht:

Fixatie en afronding

Professionele kennis doe je op door ervaringen of te leren door het volgen van cursussen, trainingen of het lezen van boeken. Het is uiteraard jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt om je werk goed te doen. Vanuit jouw professie blijf je je altijd ontwikkelen door te leren en ervaren. In een serie van blogs in combinatie met video’s zal ik trachten je kennis omtrent technieken voor het omgaan met agressie te verbreden. Dit keer zal de ‘fixatie en afronding’ techniek centraal staan.

Wat is ‘fixatie en afronding’?

De ‘fixatie en afronding’ techniek gaat om het tegen gaan van lijflijke agressie door middel van indamming.

 

De techniek wordt in paren uitgevoerd en draait om het ‘beklemmen’ van de cliënt door zijn/haar elleboog diep onder je oksel weg te duwen. Wanneer de greep goed is uitgevoerd kan de cliënt worden begeleid naar een bank. Terwijl de greep in stand wordt gehouden kunnen begeleiders en cliënt samen plaatsnemen op de bank. Om de ruimte en prikkels voor de cliënt te beperken worden de benen van de cliënt tijdens de zit bij elkaar gedrukt.

Indammen van agressie

Naast het stoppen van agressieve uitingen helpt de ‘fixatie en afronding’ techniek ook bij het kalmeren van de cliënt. Dit gebeurt in de tweede fase, wanneer cliënt en begeleiders op de bank hebben plaatsgenomen. Nadat er is gepeild of de cliënt is gekalmeerd, kunnen langzaam de ellebogen onder de oksels worden gehaald en de armen van de cliënt op de benen van de begeleiders worden gelegd. Hierbij is het van belang dat de begeleiders met elkaar communiceren en dat zij alert blijven op eventuele spanningsopbouw.

Middels deze weg krijgt de cliënt stapje voor stapje een beetje ruimte en regie terug. En zijn begeleiders in staat om de situatie te blijven observeren.

 

 

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.