Deel dit bericht:

De beenklem

Professionele kennis doe je op door ervaringen of te leren door het volgen van cursussen, trainingen of het lezen van boeken. Het is uiteraard jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt om je werk goed te doen. Vanuit jouw professie blijf je je altijd ontwikkelen door te leren en ervaren. In een serie van blogs in combinatie met video’s zal ik trachten je kennis omtrent technieken voor het omgaan met agressie te verbreden. Te beginnen met de ‘beenklem’.

Wat is de ‘beenklem’?

De ‘beenklem’ is een handige techniek voor het tegengaan van lijflijke agressie van een cliënt. Er zijn verschillende beenklemmen. Zo zijn er beenklemmen als fixatiemiddel om vandaar uit te wachten tot iemand rustig wordt en er zijn beenklemmen die je wilt inzetten wanneer je een cliënt achter wilt laten in een separeer of afzonderingsruimte. Naast het toepassen van deze beenklem kan je een er ook voor kiezen om een separeer deken te gebruiken.
Hoewel het wellicht lijkt alsof er makkelijk los gekomen kan worden vanuit de beenklem, doet schijn in dit geval bedriegen. Bekijk de video om te zien hoe deze techniek in zijn werk gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=qvPFHUlL85o

Hoe werkt de ‘beenklem’?

Bij de ‘beenklem’ gebruik je, zonder dat hier instrumenten aan te pas komen, je eigen lichaam om het lichaam van een ander te blokken. Dit doe je door middel van het zorgen dat de cliënte met de buik op de grond komt te liggen. Vervolgens zorg je dat de armen achter zijn/ haar rug terecht zullen komen. Deze houd je vast. De benen van de cliënte laat je kruizen, waarbij je de voet van het ene been dient te plaatsen ter hoogte van de knieholte van het andere been. Vervolgens duw je met je bovenbeen de andere been van de cliënte omhoog. De handen blijf je te allen tijden vast houden. Deze combinatie zorgt ervoor dat de cliënte geen kant meer op kan, hoe sterk of agressief deze ook is. Uiteraard moet de techniek wel goed worden uitgevoerd om te zorgen dat men niet uit de beenklem los komt.

Waar moet ik op letten bij het uitvoeren van de beenklem

Bij het uitvoeren van de ‘beenklem’ zijn er een aantal punten die in de gaten gehouden moeten worden. We beginnen bij de belangrijkste; deze beenklem gebruik je alleen wanneer de cliënt enigszins mee werkt. Schat je in dat de benen een te groot risico vormen om deze klem in te zetten, dan wacht je tot het risico aanvaardbaar is. Daarnaast moet je zorgen dat je de cliënte nooit pijn doet. Eerder werd al benoemd dat de techniek goed moet worden uitgevoerd om te werken. Maar weten wat je doet is niet alleen van belang voor de werking. Voor de gezondheid van en de relatie met de cliënte is het wellicht nog wel belangrijker. De ‘beenklem’ moet te allen tijden pijnloos zijn. Zorg daarom dat de been van de cliënte nooit te ver wordt doorgedrukt en dat er niet hard in de polsen geknepen wordt.
Let verder op een goede uitvoering zodat de cliënte nooit uit deze klem los kan komen. Oefen de technieken periodiek zodat je gewend raakt aan de wijze van uitvoering.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.