Deel dit bericht:

Wat is verbale agressie?

Verbaal geeft aan dat je woorden uitspreekt. Alles wat je zegt, is verbaal. Elk woord dat je uitspreekt, elk woord dat je tegen een ander zegt, is verbale communicatie. Bij verbale agressie worden andere woorden gebruikt en spreek je de woorden ook harder en op een andere manier uit. We leggen meer spanning in woorden wanneer we verbaal agressief zijn. Er is meer spanning in je lichaam en de spanning neem je mee in de woorden die je uitspreekt. Verbale agressie wordt meestal ook versterkt door je non-verbale communicatie.

Bij verbale agressie gaan we er vanuit dat er een bepaalde spanning is in datgene wat je zegt of schreeuwt. Wanneer ik ontspannen ben en het ergens niet mee eens ben, dan kan ik dat aangeven: ”Ik ben het er niet mee eens.” Wanneer ik meer spanning in mijn lichaam heb en dan aangeef dat ik het er niet mee eens ben, gaat mijn stemvolume omhoog en misschien schreeuw ik dan wel. Wanneer de spanning nog hoger oploopt, kan het ook zo zijn, dat ik begin en eindig met een aantal vloekwoorden.

Je hebt vast wel voorbeelden van verbale agressie uit jouw omgeving of van jouw werk. Een cliënt die niet goed weet hoe hij zijn verhaal moet vertellen en daarom begint te schreeuwen en schelden. Maar dan wel zo hard, dat de buren of misschien wel de hele wijk kan horen wat hij te vertellen heeft. Dat is verbale agressie. Verbale agressie kan vervelend en intimiderend zijn of kan overkomen als pestgedrag.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.