Blogs

Hoe houd je controle?

Wanneer iemand zodanig gefrustreerd is dat hij vanuit zijn angst heel hoog in spanning is en zich fysiek gewelddadig gedraagt, dan is hij vaak op zijn sterkst. Dit zijn de momenten waar het er op aankomt de situatie onder controle te krijgen en te houden.

Om controle te krijgen zal je altijd de keuze moeten maken die ervoor zorgt dat je uit de strijd blijft. Wanneer je de strijd aangaat met de ander is er altijd een verliezer. Op het moment dat jij de strijd verliest, verlies je de veiligheid voor jezelf en voor jouw collega’s. Maar je verliest ook de veiligheid voor de cliënt.


Kies altijd voor controle. Controle van een cliënt die een hoge mate van spanning bij zich heeft, vind je door het fixeren van de ellenboog, druk geven op de schouder en de cliënt zo klein mogelijk te maken. En waar nodig ervoor zorgen dat de cliënt op de buik op de grond ligt. Dan heb je controle.

Wanneer je iemand fysiek moet fixeren en controleren, moet je weten wat je moet doen en hoe je dat moet doen. Om blessures te voorkomen en de cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen, moet je bedreven zijn in het uitvoeren van de technieken. Alleen wanneer je bekwaam bent in het uitvoeren van de technieken, mag je de technieken gebruiken. Wanneer dat niet zo is, loop je een te groot risico op blessures voor jezelf, je collega of de cliënt.

In relatie blijven

Om de cliënt zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk in de relatie te blijven met de cliënt. Alleen wanneer je in relatie blijft met de cliënt is er communicatie mogelijk en kan je de cliënt helpen. Wanneer de cliënt fysiek gewelddadig gedrag laat zien en hij vormt een gevaar voor zichzelf, een ander of zijn omgeving, dan mogen wij, als er geen andere oplossing is, de vrijheid van de cliënt beperken.

We beperken de vrijheid van de cliënt om risico’s te voorkómen en de situatie te controleren en te veranderen. Dat doen wij om de cliënt te helpen om van een hoge mate van spanning naar een lage mate van spanning te brengen. Wanneer we hiervoor fysieke technieken gebruiken, is de kans groot dat we de cliënt een pijnprikkel toebrengen.

In het verleden zijn pijnprikkels bewust toegepast om ervoor te zorgen dat de cliënt naar jou ging luisteren. Omdat de cliënt pijn voelde, was de kans groot dat hij naar jou ging luisteren en zijn verzet tegen de vrijheidsbeperking ging stoppen of verminderen.


In de meeste situaties draagt een pijnprikkel niet bij tot het helpen van de cliënt om de hoge mate van spanning naar beneden te halen. Sterker nog, vaak zorgt een pijnprikkel ervoor dat de spanning alleen maar hoger wordt. Dat de cliënt toch gaat doen wat je van hem vraagt komt omdat de cliënt niet nog meer pijnprikkels wilt voelen.


Ook tijdens het fixeren zijn er mogelijkheden om met de cliënt te communiceren. Wanneer dat niet meteen lukt, zal je even moeten wachten en het enkele ogenblikken later nog een keer moeten proberen. Uiteindelijk wil je de cliënt helpen. Je kan iemand alleen maar helpen als het lukt om met de ander te communiceren. Om te communiceren heb je relatie en rust nodig.

Je kan dus beter in de fixatie even wachten totdat de agressor weer tot rust is gekomen. Vandaar uit kan je met hem gaan communiceren om vervolgens in te schatten wat je volgende stap zal zijn. Je volgende stap is altijd een stap om de cliënt verder te helpen om tot rust te komen.
 

Gebruik de technieken zoals je de technieken hoort te gebruiken. Bij hevige mate van verzet zal het voorkomen dat je iemand pijn doet. Wanneer je weet wat je doet, ben jij in staat om te corrigeren, zodat je niet vanuit macht je techniek uitgevoerd. Wanneer je technieken uitvoert vanuit controle ben je vaardig en bekwaam in het uitvoeren van technieken. Dan ben je ook in staat om in de relatie te blijven met de cliënt en de cliënt te ondersteunen met de hulp die hij nodig heeft om van hoge mate van spanning naar een lagere mate van spanning te komen. Rust is daarvoor essentieel.

Keuzemogelijkheden

Keuzemogelijkheden zijn er genoeg in het gebruiken van technieken. Je kan een keuze maken of je wel of geen technieken inzet en je kan een keuze maken welke technieken je kan gebruiken. Pijnprikkelvrije technieken bestaan, maar alleen wanneer jouw vaardigheid groot is. Met elke techniek kan je iemand pijn doen. Aan jou de keus en de verantwoordelijkheid hoe je er mee omgaat.


Zo maak je de inschatting in hoeverre jij jezelf bekwaam vindt en maak je een keuze of je wel of niet extra gaat trainen om nog meer vaardigheden op te doen in het uitvoeren van de technieken. Jij maakt de keuze om gebruik te maken van pijnprikkels of niet. Vanuit mijn ervaring denk ik dat het vaak niet nodig is.


Wanneer je de keuze hebt gemaakt om iemand zijn vrijheid te beperken door iemand te fixeren, heb je vervolgens de keuze wat je na de fixatie gaat doen. Is er een separeer of een afzonderingsruimte aanwezig en ga jij daarvan gebruik maken? Of breng je iemand naar zijn appartement of wacht je op de bank in de woonkamer tot hij weer tot rust is gekomen? Mogelijk ga je vandaaruit verder met de activiteit waar jullie voor het incident al mee bezig waren.


Als professional zal je keuzes moeten maken binnen de kaders die zijn afgesproken en die een bijdrage leveren aan het helpen van de cliënt.


 
Geen nieuwsberichten gevonden

Attitude

07-06-2023
> Lees verder
 

Kaders

07-06-2023
> Lees verder
 
 
 
 
Terug naar boven