Deel dit bericht:

Eigen veiligheid

Persoonlijke veiligheid is het allerbelangrijkste. Je kan pas voor anderen zorgen wanneer je voor jezelf zorgt. Daarom moet je als professional, die te maken heeft met agressief gedrag, altijd bewust zijn van je omgeving om te kunnen zorgen voor je eigen veiligheid. Je moet ervoor zorgen dat je jezelf buiten het gevaar kan houden wanneer er onverwachts een agressieve situatie zich voordoet.

Wanneer je voor je eigen veiligheid zorgt, zorg je dat je de omgeving goed kan overzien. Beweeg je zodanig door de ruimte dat je niet van achteren aangevallen kan worden. Je weet waar je vluchtroute is en je zorgt ervoor dat jij eerder bij de vluchtroute kan zijn dan de ander wanneer iemand spanning aan het opbouwen is.. En zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand hebt tussen jou en de agressor, bij voorkeur een afstand van twee armlengtes.

Hoe goed je ook je best doet het kan altijd gebeuren dat je toch wordt aangevallen en vast wordt gepakt. Het vastpakken kan op verschillende plekken van je lichaam en kleding. De ene aanval is risicovoller dan de ander, maar alle aanvallen kunnen voor jou bedreigend overkomen.

Het is altijd belangrijk dat je in balans staat, in de veiligheidsstand en dat je waar nodig controle houdt over de bewegingen die de aanvaller jouw willen laten maken. Dit kan door het kledingstuk vast te pakken die de aanvaller ook vast heeft, of de hand van de aanvaller tegen je lichaam te drukken (dit noemen we fixeren). Vandaaruit krijg je tijd om na te denken, tot rust te komen en te communiceren met de aanvaller.

In veel trainingen leer je technieken om los te komen wanneer je wordt vastgepakt. Als je wordt vastgepakt, moet je jezelf altijd afvragen wat de ernst is van het vastpakken. Moet je wel technieken gebruiken om los te komen? Denk eraan dat de eerste stap altijd is veiligheidsstand, fixeren, communiceren. Wanneer iemand jouw hand heeft gepakt en vergeet los te laten, dan is dat in eerste instantie niet levensbedreigend. Is het dan nodig om een techniek gebruiken om los te komen? Kan je de aanvaller afleiden of vragen of hij wil loslaten. Misschien moet je even wachten en laat hij na een paar seconden vanzelf wel los. In alle gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je rustig blijft, dat je let op je ademhaling en dat je probeert te communiceren met de aanvaller. Je zult zien dat je in de meeste gevallen op die manier los komt.

Natuurlijk kan je in situaties terechtkomen die een groter risico vormen voor jouw veiligheid en gezondheid. Denk daarbij aan haren trekken, bijten en wurgen. Dan is direct in actie komen heel erg belangrijk. Goed weten wat je dan moet doen is essentieel. Dat kan alleen wanneer geleerd wordt wat je moet doen, maar dat je ook blijft oefenen om het goed te doen. Alleen dan heb je kans dat de techniek een automatisme wordt die jou kan helpen op het moment dat je het nodig hebt.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.