Blogs

Cognitie

Een professionele houding heeft te maken met de kennis die je bezit. Binnen ons werk komen we collega’s tegen die geen relevante opleiding hebben gevolgd voor de zorg, maar op een respectvolle, vriendelijke en warme manier de zorg kunnen leveren. Dit zijn collega’s die je graag in je team wilt hebben.

Toch komen zij uiteindelijk tekort als het gaat om een professionele houding. Niet alles kan je op gevoel doen. Je hebt een bepaalde basis nodig wanneer je zorg gaat leveren. Je hebt een bepaalde kennis over de doelgroep nodig waar jij je zorg aan levert.

 

Natuurlijk kan je kennis op verschillende manieren opdoen. Door te doen, te ervaren en te vragen kom je een heel eind. Want kennis zit niet alleen in de informatie die je op school leert, maar ook in de ervaring die je opdoet tijdens je werk en in gesprekken.

 

Wat is Cognitie?

Cognitie betekent en weten. Het vermogen om te leren. Met cognitie wordt aangegeven dat je kennis hebt van verschillende zaken. Zo kan je kennis hebben over cliënten, over jezelf, over je collega’s, en over ziektebeelden, etc. De professionele kennis doe je op door ervaringen of te leren door het volgen van cursussen, trainingen of het lezen van boeken.


Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jij voldoende kennis in huis hebt om je werk goed te doen. Het is jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat jij een professionele houding aanneemt. Deze verantwoordelijkheid stopt niet bij wat je collega jou verteld heeft of wat jij op de middelbare school hebt geleerd. Vanuit jouw professie blijf je je altijd ontwikkelen door te leren en ervaren.


 
Geen nieuwsberichten gevonden

Attitude

07-06-2023
> Lees verder
 

Kaders

07-06-2023
> Lees verder
 
 
 
 
Terug naar boven