Deel dit bericht:

Wat zijn primaire reacties?

Primaire reacties zijn reacties die voortkomen vanuit jouw emotie. Mensen zijn emotionele wezens en met alles wat we doen, zien of denken hebben we te maken met onze emoties. Vanuit dat gevoel ondernemen we actie. De eerste drie of vier seconden is de actie vaak onbewust en dat noemen we een primaire reactie.

Zoals bijgaand figuur laat zien, hebben we bij een agressie-incident altijd te maken met onze eigen emotie. Wij reageren op een agressie incident en in de eerste paar seconden gaat het vaak onbewust en vanuit onze emoties.

Dat wij reageren vanuit onze emoties is niet goed of fout. Het is er en daar moeten we ons bewust van zijn om vandaar uit over te kunnen gaan naar een professionele houding zoals de werkgever dat van ons verwacht.

Primaire reacties zijn onder te verdelen in drie verschillende reacties: vechten, vluchten en bevriezen.

Waarom is het belangrijk om eerlijk te zijn over je emoties?

Emoties hebben altijd invloed op datgene wat je doet. Wanneer je alleen bent, heb je alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf. Maar op je werk heb je te maken met cliënten en collega’s en dan ben je ook verantwoordelijk voor hen en jouw collega’s weer voor jou.

 

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij jij het moeilijk vindt om je emoties te controleren. Of er doen zich situaties voor die jou extra emotioneel prikkelen. Dat kan om allerlei redenen zo zijn, maar het maakt het voor jou makkelijker om met deze situaties om te gaan wanneer collega’s hier vanaf weten. Wanneer jij open en transparant bent over welke emoties er omhoog komen bij de verschillende situaties, kan jij op een gepaste manier ondersteund worden. Daardoor wordt het voor jou makkelijker om een professionele houding aan te nemen.

Wat als je in paniek raakt?

Emoties die je niet onder controle kan houden, kunnen een paniekreactie veroorzaken. Dit gebeurt vooral als het om de emotie angst gaat. Het is belangrijk dat wanneer je in paniek dreigt te raken je de handvatten zoekt om jezelf tot rust te brengen.

Wanneer collega’s bij jou in de buurt zijn, kunnen ze jou daarbij helpen door het makkelijker te maken om je emoties te controleren. Wanneer er niemand in de buurt is moet je dat zelf doen. Wat zijn voor jou de manieren om je emoties te controleren?

Wanneer de emoties hoog oplopen en je dreigt de controle te verliezen, dan merk je dat je hartslag omhoog gaat. Je gaat sneller ademhalen en waarschijnlijk zit je ademhaling hoog. Je handen beginnen te trillen en misschien rollen de zweetdruppels wel over je rug.

Nu is het belangrijk dat je iets zoekt wat jou rustig maakt. Handvatten die jou helpen om controle te krijgen over je lichaam en over je emoties.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.