Deel dit bericht:

Ademhaling

Hoe kan je emoties onder controle brengen?

Controle brengen over jouw emoties betekent eigenlijk controle hebben over je lichaam. Daarbij is het belangrijk dat je controle krijgt over je ademhaling.

Op het moment dat ik mij in situaties begeef die voor mij beangstigend zijn, beginnen mijn handen te trillen en mijn primaire reactie kan dan een kleine bevriezing zijn.

Om het trillen van mijn handen te controleren, leg ik mijn handen op mijn rug en als het kan probeer ik met mijn lichaam ergens tegenaan te leunen. Dat kan een deurpost of een muur zijn, maar ook een eettafel.

 

Op het moment dat ik steun gevonden hebt, ga ik letten op mijn ademhaling. Ik maak mij bewust van de frequentie van mijn ademhaling om er vervolgens voor te zorgen dat deze lager wordt. Wanneer de frequentie van mijn ademhaling lager wordt, ben ik in staat om concreet waar te nemen wat er werkelijk gebeurt. Vandaar uit kan ik handelen om de cliƫnt te helpen.

 

De ademhaling begint bij het inademen vanuit de buik, dan naar uitademing die gevolgd wordt door een pauze. De frequentie is dan hoe vaak je dit per minuut doet.

 

Oefening

Laten we dit eens proberen. Pak een stopwatch of een horloge en tel een minuut lang welke ademhalingsfrequentie jij hebt.

 

Wanneer je tussen de acht en twaalf ademhalingen per minuut zit, dan is het goed. Kom je boven de 15 ademhalingen per minuut dan is er waarschijnlijk spanning. Boven de 25 ademhalingen wordt het verontrustend. Kom je beneden de acht ademhalingen per minuut dan zit je in meditatie.

 

Doe dit nog een keer. Precies hetzelfde, tel een minuut lang de frequentie van jouw ademhaling. Alleen nu proberen we een zo laag mogelijke frequentie te hebben. Zorg ervoor dat je diep vanuit je buik gaat ademen en maak jouw rustmomenten in de frequentie langer. Probeer maar!

 

Als het goed is heb je nu een lagere ademhalingsfrequentie dan de eerste die je geteld hebt.

Laten we het nog een keer doen, maar nu gaan we eerst een halve minuut op de plaats rennen. Heel hard rennen. Doe dit een minuut lang op jouw aller hardst. En tel dan een minuut lang jouw frequentie.

 

Onze frequentie is een stuk hoger wanneer we een inspanning hebben geleverd. Dat is precies hetzelfde als onze emoties te hoog oplopen. Ook dan gaat onze ademhalingsfrequentie omhoog. Wanneer je op deze frequentie wil gaan letten om ervoor te zorgen dat je meer controle krijgt over ademhaling, lichaam en emotie, helpt het om dieper in te ademen en harder uit te ademen. Dat is de eerste stap. De tweede en belangrijkste is het volgende.

 

De kunst zit hem in het rustmoment, in het moment na de uitademing. Wanneer je klaar bent met uitademen, wacht je even totdat je gaat inademen. Tijdens dit rustmoment krijgt het lichaam de kans om zuurstof naar je bloed te brengen en koolzuur uit je bloed te laten gaan.

Koolzuur moet zo lang mogelijk in je lichaam blijven, want dat prikkelt de ademhalingsregulatie. De truc is om langer te wachten met weer inademen, zodat de koolzuur en de zuurstof hun werk kunnen doen. Hierdoor daalt je hartslag en krijg je meer controle over de emotie.

 

Uiteindelijk gaat het hier om bewustzijn. Wat gebeurt er met je lichaam en hoe is je ademhaling? Zorg ervoor dat je stevig staat en tel je ademhalingsfrequentie. Wanneer de frequentie boven de 15 per minuut uitkomt, breng deze dan naar beneden door diep in en uit te ademen en langer te wachten na het uitademen.

Soms helpt het om even ergens aan te denken of te tellen. Bij mij helpt het beste wanneer ik me concentreer op de manier waarop ik ademhaal

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.