Deel dit bericht:

Agressief gedrag

Technieken om in te grijpen

Gebruik alleen technieken om in te grijpen wanneer het niet anders kan. Wanneer je echt alles geprobeerd hebt en er geen andere mogelijkheden meer zijn en er is op dat moment een risico voor de veiligheid van de cliënt, voor een ander of voor zijn omgeving, dan kan je ervoor kiezen om technieken toe te passen..

Technieken om in te grijpen zijn altijd bedoeld om de agressor van een hoge mate spanning naar een lagere mate van spanning te helpen. Deze technieken zijn een hulpmiddel en geen strafmaatregel of machtsvertoon.

Wanneer je besluit om technieken in te zetten, gebruik ze dan niet wanneer je alleen bent, maar altijd wanneer er anderen zijn om jou te ondersteunen. Bij ingrijpen als je alleen bent, is het risico groot dat je te snel de strijd met de agressor aangaat en dat jij als verliezer uit deze strijd komt. Uiteindelijk wil je de ander helpen en daar hoort geen verliezer bij, ook niet wanneer jij dat bent.

In relatie blijven

Om de cliënt zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk in de relatie te blijven met de cliënt. Alleen wanneer je in relatie blijft met de cliënt is er communicatie mogelijk en kan je de cliënt helpen. Wanneer de cliënt fysiek gewelddadig gedrag laat zien en hij vormt een gevaar voor zichzelf, een ander of zijn omgeving, dan mogen wij, als er geen andere oplossing is, de vrijheid van de cliënt beperken.

 

We beperken de vrijheid van de cliënt om risico’s te voorkómen en de situatie te controleren en te veranderen. Dat doen wij om de cliënt te helpen om van een hoge mate van spanning naar een lage mate van spanning te brengen. Wanneer we hiervoor fysieke technieken gebruiken, is de kans groot dat we de cliënt een pijnprikkel toebrengen.

 

In het verleden zijn pijnprikkels bewust toegepast om ervoor te zorgen dat de cliënt naar jou ging luisteren. Omdat de cliënt pijn voelde, was de kans groot dat hij naar jou ging luisteren en zijn verzet tegen de vrijheidsbeperking ging stoppen of verminderen.

 

In de meeste situaties draagt een pijnprikkel niet bij tot het helpen van de cliënt om de hoge mate van spanning naar beneden te halen. Sterker nog, vaak zorgt een pijnprikkel ervoor dat de spanning alleen maar hoger wordt. Dat de cliënt toch gaat doen wat je van hem vraagt komt omdat de cliënt niet nog meer pijnprikkels wilt voelen.

 

Ook tijdens het fixeren zijn er mogelijkheden om met de cliënt te communiceren. Wanneer dat niet meteen lukt, zal je even moeten wachten en het enkele ogenblikken later nog een keer moeten proberen. Uiteindelijk wil je de cliënt helpen. Je kan iemand alleen maar helpen als het lukt om met de ander te communiceren. Om te communiceren heb je relatie en rust nodig.

Je kan dus beter in de fixatie even wachten totdat de agressor weer tot rust is gekomen. Vandaar uit kan je met hem gaan communiceren om vervolgens in te schatten wat je volgende stap zal zijn. Je volgende stap is altijd een stap om de cliënt verder te helpen om tot rust te komen.

Gebruik de technieken zoals je de technieken hoort te gebruiken. Bij hevige mate van verzet zal het voorkomen dat je iemand pijn doet. Wanneer je weet wat je doet, ben jij in staat om te corrigeren, zodat je niet vanuit macht je techniek uitgevoerd. Wanneer je technieken uitvoert vanuit controle ben je vaardig en bekwaam in het uitvoeren van technieken. Dan ben je ook in staat om in de relatie te blijven met de cliënt en de cliënt te ondersteunen met de hulp die hij nodig heeft om van hoge mate van spanning naar een lagere mate van spanning te komen. Rust is daarvoor essentieel.

 

Keuzemogelijkheden

Keuzemogelijkheden zijn er genoeg in het gebruiken van technieken. Je kan een keuze maken of je wel of geen technieken inzet en je kan een keuze maken welke technieken je kan gebruiken. Pijnprikkelvrije technieken bestaan, maar alleen wanneer jouw vaardigheid groot is. Met elke techniek kan je iemand pijn doen. Aan jou de keus en de verantwoordelijkheid hoe je er mee omgaat.

 

Zo maak je de inschatting in hoeverre jij jezelf bekwaam vindt en maak je een keuze of je wel of niet extra gaat trainen om nog meer vaardigheden op te doen in het uitvoeren van de technieken. Jij maakt de keuze om gebruik te maken van pijnprikkels of niet. Vanuit mijn ervaring denk ik dat het vaak niet nodig is.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om iemand zijn vrijheid te beperken door iemand te fixeren, heb je vervolgens de keuze wat je na de fixatie gaat doen. Is er een separeer of een afzonderingsruimte aanwezig en ga jij daarvan gebruik maken? Of breng je iemand naar zijn appartement of wacht je op de bank in de woonkamer tot hij weer tot rust is gekomen? Mogelijk ga je vandaaruit verder met de activiteit waar jullie voor het incident al mee bezig waren.

Als professional zal je keuzes moeten maken binnen de kaders die zijn afgesproken en die een bijdrage leveren aan het helpen van de cliënt.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.